Batik Roll

Yang ni pulak teruja dengan resepi dari FP maklang azie. Subhanallah…buat ni memang mengajar ana erti sabar serta bersusah2 sebelum senang. fa inna maal usri yusra inna maal usri yusra…(5-6:94) punya susah nak pas tapi percayalah Allah akan mengganjarkan sesuatu yang bernilai berkat dari kesabaran kita. Hehe, to anyone who dare to learn and do it, this is the recipe… lets try!๐Ÿ™‚

this is my third try. first and second hancuss๐Ÿ˜› kulit tertanggal and skill tak betul…

sumber: Maklang Azie

Bahan-bahan
6 biji telur gred A @ B
4oz /118 gram gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovelet
3oz /88 gram tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz/ 118 gram mentega cair
sedikit coklat emulco/ serbuk koko
jem atau cream secukupnya

Cara-cara:

Step 1
Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg msk dlm bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit). Adunan dah gebu akan jadi camni

Step 2
Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata ngan spatula


Step 3
Asingkan sedikit adunan tadi (skit je setakat nak buat line, dalam 4 hingga 5 sudu besar) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco atau serbuk koko. Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag

Step 4
Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya


Step 5
Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang (sengot bengot, amaturlah katakan..๐Ÿ˜› )

Step 6
Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah secara berselang seli. Then bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170 darjah celcius.

Kek dah siap masak


Step 7
Apabila kek sudah masak dan sudah betui2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata….tolong jgn sapu kuat2 (ni part paling menguji hehe). Antum buleh pilih nak buh filling ape, samada jem, cream atau marmalade. first ana guna blueberry jam, second campur blueberry & marmalade then third guna marmalade je. ni yg guna blueberry jam.


Step 8
Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas. Taraaa…. dah siap

This entry was posted in MARI CUBA RESEPI. Bookmark the permalink.

3 Responses to Batik Roll

  1. kak ina says:

    wahhhhh…..adikku ct nih! bertambah maju nmpk! dh siap buh resepi!! tk tahan godaan tul ngan batik roll nih!! uwaaaa….ct tulun tulun…..nk wat nk wat! nnti ajar akak er?!

  2. farhanah says:

    wah. thanks for the recipe. cantik bangett outcome dia. hehe

  3. syazwan aziz says:

    salam akh athif, kak ct maryam dan keluarga,
    saje lalu2 kat blog ni. berkenan tgk makanan sedap2 terutama kek batik gulung nih. alahai… mesti adik ana suka kalau link kan dia blog ni.

    -syazwan aziz Iqra’ UTM.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s