Yang ni pulak teruja dengan resepi dari FP maklang azie. Subhanallah…buat ni memang mengajar ana erti sabar serta bersusah2 sebelum senang. fa inna maal usri yusra inna maal usri yusra…(5-6:94) punya susah nak pas tapi percayalah Allah akan mengganjarkan sesuatu yang bernilai berkat dari kesabaran kita. Hehe, to anyone who dare to learn and do it, this is the recipe… lets try! 🙂
this is my third try. first and second hancuss 😛 kulit tertanggal and skill tak betul…
sumber: Maklang Azie
Bahan-bahan
6 biji telur gred A @ B
4oz /118 gram gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovelet
3oz /88 gram tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz/ 118 gram mentega cair
sedikit coklat emulco/ serbuk koko
jem atau cream secukupnya
Cara-cara:
Step 1
Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg msk dlm bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit). Adunan dah gebu akan jadi camni
Step 2
Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata ngan spatula
Step 3
Asingkan sedikit adunan tadi (skit je setakat nak buat line, dalam 4 hingga 5 sudu besar) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco atau serbuk koko. Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag
Step 4
Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya
Step 5
Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang (sengot bengot, amaturlah katakan.. 😛 )
Step 6
Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah secara berselang seli. Then bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170 darjah celcius.
Kek dah siap masak
Step 7
Apabila kek sudah masak dan sudah betui2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata….tolong jgn sapu kuat2 (ni part paling menguji hehe). Antum buleh pilih nak buh filling ape, samada jem, cream atau marmalade. first ana guna blueberry jam, second campur blueberry & marmalade then third guna marmalade je. ni yg guna blueberry jam.
Step 8
Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas. Taraaa…. dah siap
wahhhhh…..adikku ct nih! bertambah maju nmpk! dh siap buh resepi!! tk tahan godaan tul ngan batik roll nih!! uwaaaa….ct tulun tulun…..nk wat nk wat! nnti ajar akak er?!
wah. thanks for the recipe. cantik bangett outcome dia. hehe
salam akh athif, kak ct maryam dan keluarga,
saje lalu2 kat blog ni. berkenan tgk makanan sedap2 terutama kek batik gulung nih. alahai… mesti adik ana suka kalau link kan dia blog ni.
-syazwan aziz Iqra’ UTM.