Muffin choc walnut

Tak dapat di nafikan ana ni sejak dari kecik2 dulu memang suke dengan muffin. kalau beli majalah masak atau tengok rancangan masakan memang tertarik benar dengan ape2 yang ada perkataan muffin ni. So, ini antara latest resipi yang ana try.Buat minum petang dengan anak2 dan suami bila pulang dari lab. Actually ada beberapa panduan yang perlu kita tahu untuk buat muffin ni. Teksturnya juga berbeza bergantung kepada bagaimana kita adun. Yang ni ana guna mixer dan mentega. So, dia lebih gebu dan lembut compared to guna minyak sayur n kacau tangan. Nak tau sedap ke tak, cubalah😛

sumber: Lina Rahman

  • 170 g mentega
  • 170 g gula halus (castor sugar)
  • 4 biji telur gred A
  • 340 g Tepung naik sendiri
  • 10 g serbuk koko (diayak sekali dengan tepung)
  • 160 ml susu segar
  • 1 camca teh esen vanilla
  • Chocolate bar- Hiasan (dicincang)
  • walnut- Hiasan (dicincang)

cara-cara:

  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Putar mentega dengan gula hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gebu.
  2. Masukkan esen vanilla dan putar. Perlahankan speed dan masukkan tepung berselang seli dengan susu segar tadi hingga habis. Gaul rata.
  3. Sudukan adunan ke dalam mangkuk muffin si hingga 3/4 penuh. Taburkan chocolate bar serta walnut dan bakar selama 20 minit hingga masak.
  4. Keluarkan dari oven dan sejukkan atas jaringan hingga betul2 sejuk
This entry was posted in MARI CUBA RESEPI and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s