cotton soft japanese cheese cake & muffin choc blueberry

Kek ni di buat khas utk saudara yang akan pulang Malaysia…cheese cake buat ana buat simple deco. So, tak payah nak guna krim pipe sana sini. Ni kes musim panas leni, nak deco guna krim takut krimnya melt..(tapi dah kurang panas sekaranglah…asyik hujan, petanda nak tukar musim kot)🙂

NI gambar yang baru keluar oven. Tak de gambar potong sebab nak suh saudara tu yang potong. Ni bab urusan akhilah dengan akhi tu. Ana punya tugas buat kek ni je…

cotton soft japanese cheesecake

sumber: alma

Bahan-bahan ( 8-inci )

Bahan A:
* 250g cream cheese
* 50g butter
* 100 ml susu segar (fresh milk)
* 6 biji kuning telur
* 1 sdb jus lemon
* 1/4 sdk garam
* 60g tepung kek / tepung superfine
* 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:

* 140g gula (granulated sugar)
* 6 biji putih telur
* 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati.
2. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 16

0 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

muffin choc blueberry

Ini pulak muffin yang jadi peneman cheese cake tu. Resepi ana tak bagilah sebab actually same je macam resepi muffin choc walnut tu. Sentuhan magis, ana buh filling blueberry kat tengah2nya😛 . Alhamdulillah sedap dan suami pun suka. Sebagai pelengkap menu utama pulak, ana bikin nasi minyak, ayam masak merah dan acar mentah. Alhamdulillah…syukur nikmat rezeki dari Allah SWT..

–> gambar nasi minyak, ayam masak merah n acar xde..huhu sorilah sebab tak sempat snap, tak cukup tangan …

This entry was posted in MARI CUBA RESEPI and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to cotton soft japanese cheese cake & muffin choc blueberry

  1. hana says:

    caiyo caiyo adik ct! nk ckitttt!!

  2. R1dz says:

    untungnyerrr abg Atip dpt teman hidup yg pandai masak. nk forward blog ni kat bakal teman gk r.

  3. abu says:

    duwe..cepat2 la kawin..dalie tu terer jugak masak tu, moga dapat bina keluarga yang berkah lagi memberkati

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s