roti lagi

Beberapa harini ni rancak sikit buat roti. Kebetulan bahan2nya ada di rumah tak perlu beli2 jadi buatlah. Senang juga kalau2 ahna dan ahya nak makan cemilan bila mereka bosan bermain bersama di rumah ni.

roll sosej

another look of sosej bread

Resipi roti ni pada asalnya berbeza sebab lain2 sumbernya.  Tapi dua2 tu ana ambil dari Myresipi. Untuk memudahkan kerja ana guna doh yang sama je dua rupa roti yang berlainan. Kesimpulannya anak2 memang gemar roti ada sosej ni. Cuma ahna je kadang2 lebih gemar intinya rather than roti😛 . Adik makan je seme hihi😀 . Pada yang berminat ana sertakan resipi di bawah.

sumber : Minami133

Bahan-bahan ( 12 biji )

  • 190 ml air
  • 400 gm tepung roti
  • 5 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1 biji telur ayam
  • 2 sudu kecil yis
  • 60 gm butter

**bahan2 lain**

  • 12 batang sosej
  • sos cili
  • cheese

Cara-cara

  1. masukkan bahan2 utk roti ke dalam breadmaker. tekan button on dan tunggu sehingga siap.
  2. bahagikan doh kepada 12 bahagian. bulat2 kan doh tersebut dan biarkan selama 20 minit.
  3. ambil sebiji doh. canaikan
  4. ambil sebatang sosej dan gulung
  5. hiris sosej yg digulung. jgn sampai putus..
  6. tolak kiri dan kanan selang seli.
  7. ulang langkah 3 hingga 6 hingga habis
  8. biarkan doh selama 40 minit.
  9. setelah itu, sapu sos cili dan tabur kan cheese. bakar pada suhu 180 darjah selama 12 minit.

This entry was posted in DIARI KEHIDUPAN KAMI and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s