borak ilmu sikit

Buat pengunjung laman maya kami, afwan ya ana memang jarang sekali mengaupdate. Juga ingin memohon ribuan kemaafan sekiranya isi kandungan ni tidak menepati citarasa kalian. Mungkin ada yang bertanya ana ni siapa? Apa yang nak ana sampaikan dengan blog ni? resipi je ke? anak2 je ke?..Hehe banyak manfaat sebenarnya. Tapi kadang2 tu sesuatu itu tidak  mesti disampaikan secara langsung demi menepati tujuannya kan? Allah sendiri bila ia ‘berkata2’ dengan kalamnya tidak mesti ayatnya itu direct, kasar, tegas dan keras untuk hamba2Nya….tetapi kekadang ia melayang jauh membawa kita berfikir dan mentadabbur kemudian barulah kita sedar… oh itu rupanya!

Kali ni ana nak sembang2 dengan antum. Hehe siapa ye antum ni? Antum semualah yang membaca tulisan ana ni.  Bila berkumpul dan berdiskusi tentang islam dengan insan2 terpilih, secara tak langsung bila kita menyampaikan sesuatu ia juga terkesan dalam hati kita kan? Antum yang biasa dengan ‘tabiat’ ni tahu maksud ana insyaAllah.  Baru2 ni kami sembang tafsir. Tiap2 minggu tafsir…huhu tak bosan ke?… insyaAllah tak bosan kalau kita pandai bawa—> huhu cabaran2

Kami bincang tentang nifaq. TAPI bukan infaq ye😀 ana kadang2 pun terkonpius. Bila buat reading2 sikit mmm.. oh itu rupanya!😛 . Dari pembacaan ana nifaq ni berlaku pada orang mukmin (baca: orang beriman) dan bukan orang muslim(baca: orang islam) umumnya. Maksudnya ia berlaku pada orang islam yang high level sikit, kiranya islam yang beriman yang betul2 percaya islam dan tahu tentang islam serta segala pembawaannya.Waaahh…takut tak? Mmmm..pada sesiapa yang berani kata diri beriman tu baik check ada  nifaq  ke tak dalam diri dia :p  termasuklah diri penulis nih.

Apa maksud nifaq?….cuba antum cari😛 hehe….afwan dah lewat. Ana nak beradu dulu😛 . Esok jadual pack. Masuk ofis lepas subuh then selesai kerja jam 12. Then nak kena prepare tuk petang punya meeting pkl 1, ada kena present plk, tasmi’ lagi huhu…  then malamnya ada meeting lagi pkl 8 smpi 10 kena present gak. ohho~… esokannya ada kelas nihonggo lagi…waduh…sibuk bangat…😛

Nanti ana sambung entry ni. Saje ana post dulu yang ni. Takmau buat draft sebab banyak draft ana berhabuk dalam ni. InsyaAllah atas taklifan menulis ni akan lebih menarik kudrat ana atas masa yang berbaki untuk mengupdate blog ni…

ok minna…oyasumi nasai…

This entry was posted in TAKLIF, TAZKEERAH and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to borak ilmu sikit

  1. HeeRwan says:

    salam..wa..bz nye..
    hehehehe..

    mg tabah hati,x berbelah bg..

  2. anNAML says:

    Nifaq = perbuatan
    Munafik = pelaku perbuatan
    (betul tak?)

    = berpura2 dalam melakukan sesuatu, bukan kerana ALlah… =

    semakin sibuk, ye ADIK sekarang…alhamduliLlah… teringat kata2 seorang penceramah dolu2 masa p ceramah kat c25, fkm, utm- “kadang2 kesibukan lah yang membuatkan kita lebih menghargai masa”

    SEMUSIM BERSAMA SEABAD TERASA…….

  3. AhmadShinchan says:

    Assalamualaikum wbt,
    naruhodo.. pernah gak kadang2 bila baca Al-Quran, ana terasa sebenarnya sifat nifaq tu ada pada diri ana, tapi pastu tak tau nak wat camne… penah tanya kat naqibah, tapi tak terjawab.. hihi. by the way, ana pembaca senyap.. arini terasa na menjelma. jzkk ka ct!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s