Kaze?

~Hurm~ …harini mencabar sikit bagi ana di rumah.  Bukan sebab kena prepare untuk bergerai sebab kami off kejap, student dah cuti la ni. Tapi sebab  Ahna…huhu…

Semalam kami  keluar amik2 angin macam biasa tapi kakak pulak yang jadi luar biasa. Baliknya ok lagi tapi masa tengah tidur tu tiba2 dia muntah. Banyaknya…..ana yang baru terlelap tu tiba2 Allah izin terbangun dan tengok Ahna dah menggigil2 masa tu. Ana kejutkan akhi  then kami  pun apa lagi shouji shimasu lah..

Dalam kedingin fuyu ni kira2 jam 10 malam akhi yang masa tu dah terkena muntah kakak tu bergegas kemas mofu (pelapik tilam supaya lebih hangat) , cadar dan tilam. Tilam yang dah basah tu dikeringkan dengan heater kemudian bersihkan muntah2 yang melekat pada mofu, selimut dan cadar. Ana pulak terpaksalah mandikan kakak sebab dia dah lenjun masa tu. Walaupun gigil2 terpaksa mandikan sebab muntahnya terlalu banyak.

Jadi malam tadi boleh tahan jugaklah sebab kena basuh sesuatu yang tebal then takde pengganti. As mofu kami guna selimut tebal buat alas kakak tidur. Sudah dalam rencana Allah dia muntah lagi masa tengah tidur malam tu. Ana perasan pun masa bangun subuh.  Pastu kakak diarhea plk…habis baju tidur dia n selimut tebal tu. Awal2 pagi dah mandikan dia lagi. Dah siap mandi dan bersih kakak minta susu. Ana pun buatlah susu untuk dia then sambil2 tu ngadap kom ni.  Tiba2 kakak panggil ana…dia muntah lagi dengan byknya ketika susu yang diminum masih berbaki dalam cup dia. Terus muntahnya kena selimut lain yang baru ana buat tutp badannya dan terus jatuh ke carpet.

Ana bersihkan Ahna, tukar bajunya …kesian ana tengok dia tentu penat muntah2 dan sakit perut 😦 . Tapi dia tetap ceria macam biasa dan masih tersenyum lepas dia muntah2 tu walaupun matanya redup je. Bimbangnya ana pada dia terus ajak akhi ke klinik. Jadi harini ahna kena makan ubat. Bukan main tak suka dia sampai nangis2.  Dr plk pesan tak boleh bagi susu. ~ohho~ mencabar ni sebab sehari beberapacup jugaklah ahna minum. Apalah alasan nak bagi bila dia minta susu nanti???

sehingga entry ni ditulis ana masih membasuh cadar, selimut, mofu dan pakaian ahna. Disebabkan semuanya takde yang reserve jadi terpaksa basuh dan keringkan hari ni juga walaupun kena keringkan dengan heater sepanjang hari agar dapat guna untuk malam ni 😉 .

Ahna wa ahya dah pun tertidur, baru sahaja. Tadi masa menulis2 ni dia masih atas riba ana minta nak tidur. Then bila ana minta dia tidur kat tilam sama adik dia pun pergi sendiri.  Nak sambung kemas2 umah yang sedikit berantakan harini. …

Jya minna…🙂

This entry was posted in DIARI KEHIDUPAN KAMI and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Kaze?

  1. emran says:

    Tahihen sou dane…
    actually kitorang punya yg kecik ” Eiqmal” pun kena cirit + muntah2 jugak..
    muntah kena 2,3 hari lepas.. then semalam keluar jalan jalan… sejuk lak then,,
    today dia cirit … keluar air jer…
    so kitorang pun check la kat internet… memang budak2 bawah 2 year senang kena cirit time winter…
    perut sejuk something like that lah….
    and tak selera makan… no wonder lah dia tak nak makan sangat.
    kitorang tak bawak gi kilinik lagi.. just bagi air + pocari sweat jer..
    tunggu esok lak tengok ok ke tak… time kat Malaysia kalau cirit birit kitorang bari minum 100+ yg dah dicampur air .. berkesan gak
    harap Ahna ngan adiknya cepat sembuh

  2. ctaf05 says:

    aaa sokka…
    insyaAllah…ameen
    samelah tu eiqmal cam ahna x mau mkn
    kami dah bawa gi klinik pun dapat air cam tu jgk jenis yg byk mineral tu
    kat sini ada satu hoikuen tu tutp gara2 wabak ni
    mmm memang menyerang kanak2 time ni rupanya macam yang di kasi tau tu
    moga eiqmal yang kawaii pun cepat sembuh…ameen

  3. kak ina kl says:

    salam…bila anak kecil demam ….muntah dan cirit birit…memang kena basuh semua tempat yang dia muntah tu…kalau tidak harum satu rumah…salam perkenaland ari akak..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s