Intelligent Chair Tool (ICT)

salam semua,

jazakallah dan terima kasih sudi singgah di MMSWR, alhamdulillah sudah melangkah ke bulan mac 2009. sungguh pantas masa berlalu, semoga ia tidak menjadi satu kerugian buat kita semua dalam menggunakan masa dengan sebaik baiknya. kesyukuran dipanjatkan pd Ilahi dengan izinnya dapat disiapkan hardware utk PhD.sebelum ni duk cari2 nama apa nak bagi, jadi sempena nama zaujah siti (CT), jadi alat ni dinamakan ICT, I dan CT gitušŸ˜‰

ICT

insyallah utk jangkamasa seterusnya ialah control dan communication serta validation experiment yang akan dibuat. dalam gambar di atas ni siap ada background biru macam dalam studio, sebab memang duk amik gambar alat ni utk masuk dalam conference paper.doakan moga diaccept nanti. semasa sibuk memasangkan, ana dibantu oleh saudara aliff afira yang kebetulan cuti, jadi dia la banyak memotong wayar, pasang skru, masuk angin, dsb, kiranya boleh masuk lab suzumori dah lepas ni. tima kasih aliff sekali lagi.

p2246404

semoga urusan kita dipermudahkan, urusan dunia dan akhirat, ameen

abu_s

This entry was posted in DIARI KEHIDUPAN KAMI, TAKLIF and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Intelligent Chair Tool (ICT)

  1. Arif says:

    wahh hebat hardware ni…masukkan angin tu maknenye guna pneumatic pump ke? kalau gitu kena jaga2 takut ade air-leak ke…pastu gunakan dusk-filter atau particle-filter mase nk masukkan angin tu sbb jika ade unwanted particles/subtances dlm air pneumatic system boleh sbb kan pressure loss/drop yg agak ketara…so nanti pump efficiency jadi kureng…tp kalau x perlu acccurate responses dr pump tu x yah pun x per…

  2. abu_s says:

    salam arif, thanks for your complimentšŸ˜‰ memang system ni gunakan angin dan di supply direct dari air compressor dan air regulator yang dah equipped dengan filter design and everything. The main contribution is at the developed intelligent actuator and its application hardware system with its control algorithm, so the pump efficiency is not considered as it is neglected in the algorithm constructed. Bagus kat Jepun ni sebab hands on design from nothing to somethingšŸ™‚ Research ni still on going dan harapannya semoga the technology boleh dipakai untuk other applications InsyaAllah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s